Takto dopadlo vyrezávanie. Všimnite si Halloween-ovské postavičky z marcipánu vyrobené p. Ankou Parákovou!!!! Boli fantastické. Fotogaléria
Recept: Zemiakové prekladané pagáče ( od p. Anky Parákovej - tie, ktoré mala na vyrezávaní)
Ankine špeciality si môžete pozrieť na tejto stránke
“Zemiakové prekladané pagáče”
Suroviny:
3 veľké uvarené zamiaky
500 g hladkej múky
125 g masla ( Ja som dala Rajo. Urobí to lepšiu chuť ako stužený rastlinný
tuk. )
1 vajce
450 - 500 ml mlieka
20 g droždia (cca pol kocky)
1 lyžica soli
100 ml oleja na potieranie plechov
1 vajce na potieranie pagáčov
sezam (resp. ľan, rasca, tvrdý syr)
Postup:
Do misky dáme múku, vajce, soľ a vlažné mlieko, do ktorého namrvíme droždie
(Kto chce, môže si kvások urobiť aj zvlášť v šálke). Keď sa droždie spení,
vypracujeme vláčne cesto. Na pomúčenej doske ho rozváľkame a postrúhame naň
polovicu masla. Klasicky preložime, zakryjeme teplou miskou a necháme
kysnúť. Po pol hodine cesto rozváľkame, postruhame naň druhú polovicu masla
a zemiaky. Znova preložíme a necháme kysnúť. Nakysnuté cesto rozváľkame na
hrúbku cca 2 cm a povykrajujeme pagáčiky. Poukladáme na naolejovaný plech
(ďalej od seba), potrieme vajíčkom, posypeme podľa chuti, alebo čo máme
doma - sezam, ľan, rasca, postruhaný tvrdý syr a pečieme. (Ja som piekla pri
180 stupňoch v teplovzdušnej trúbe do zlata.) Dobrú chuť!
*******************************************************************************************************
Kedy? v sobotu 30. októbra od 17,00
Kde? na terase Kultúrneho domu v Hamuliakove
Nezabudnite si priniesť: tekvicu, nôž a kahanec.
Sladké alebo slané maškrty z domácich kuchýň sú vítané. Pre deti bude zabezpečený teplý čaj zadarmo, pre dospelých varené víno za primeraný poplatok. Tešíme sa na Vás!