Medovníky
Suroviny: 6 vajíčok, 55 dkg práškového cukru, 16 pol. lyžíc roztopeného - tekutého(!) teplého medu, 2 malé lyžičky sódabikarbóny (NIE prášku do pečiva!!!!), 5 malých lyžičiek perníkového korenia , 1-1,2 kg hladkej múky (nie hocijakej: musí byť T650 – o.i. v Kauflande kúpite)
Poriadne zarobiť, nechať odstáť min 2-3 hodiny v chladničke, príp. aj celú noc. Pred pečením vybrať a poriadne popracovať na ceste (aby povrch upečených medovníkov bol krásne hladký). Trúbu predhriať na 180-200 C, 4 minúty piecť, potom vybrať, potrieť vajíčkom (celé vajíčko) a ďalej piecť (cca 4-5 minút), príp. potrieť pred pečením (vtedy medovníky pečením trochu narastú).
Výborný recept – medovníky takmer nestvrdnú. Keď ich odložíte, vložte medzi nich krajec chleba. Chlieb stvrdne a medovníky zmäknú.
Suroviny: 600 g hladkej múky, trocha soli, 2 balíčky vanilkového cukru 1,2 l mlieka, 2 žltky, 300 g kryštál. cukru (nie práškového!!!), 100 g masla alebo 6PL oleja
Všetky suroviny rozmixujeme, potom necháme odstáť min. 2-3 hodiny (kľudne aj 12 hodín).Pred pečením poriadne zamiešame cesto. Potom malé dávky cesta (1 PL) nalievame na oblátkovač.
Podľa chuti môžete pridať mletú škoricu alebo aníz, prípadne preosiate zomleté orechy.
- z 1 dávky = cca 120 ks oblátok = t.j. 3 hodiny
Slané bryndzovo rascové oblátky
0,5 l mlieka, 350 g múky, 1PL soli, 2PL oleja, 1 ČL rasce, 100 g bryndze, 1 vajce - bude to neskutočné husté, ale na pečenie stačí len jedna malá čajová lyžička
Všetko zmiešať, nechať stáť 2-3 hodiny. 1 dávka = cca 3 hodiny
Vianočný punč
Dajte prevrieť 0,75 l vody a 20 dkg cukru (radšej menej), 5 hrebíčkov a 1 šúlok škorice. Keď voda trochu vychladne pridajte šťavu z 3 pomarančov a y 1 citróna, 0,5 l červeného vína a 2 dcl rumu. Je to výborné!!!
December 10th, 2013 at 18:17
Mnam az slintam ….:)